Mijn festivalzomer is begonnen. En ik mocht starten met mijn favoriete festival in een stralende zon. De toon is direct gezet, de andere festivals gaan hun best moeten doen om deze ervaring te overtreffen, laat staan te evenaren.

Het was nog relatief vroeg op de dag toen ik in mijn auto stapte richting Hilvarenbeek, de Beekse bergen. Vlak voor het middaguur parkeerde ik de auto en stapte ik naar het recreatiepark. Ik had nog maar net mijn ticket omgewisseld voor een koppel polsbandjes toen een gelukzalig gevoel door mijn lichaam stroomde.

Als een heerlijkheid werd ik het terrein opgezogen en even later wandelde ik al onder de befaamde belettering door.

Ik wandelde onmiddellijk naar de persruimte, propte mijn rugzak in een veel te kleine locker en ging dan op verkenning op het terrein. Dit jaar 7 podia, een licht hervormd terrein maar weer boordevol gezellige hoekjes.

De foodtrucks waren weer talrijk aanwezig en het was me direct duidelijk dat het bijzonder lastig ging zijn om een keuze te maken qua eten. Ik had al een beetje honger en liet me verleiden door een wrap met kip, oosterse rijst met salsa en asian topping. Jaja, lekker eten kan je daar zeker.

Maar ik was op BKS om bands te fotograferen. De eerste in de rij was Sports Team. Deze mochten de Two direct aan het dansen brengen. De frontman huppelde als een bezetene over het podium en trok de vreemdste gezichten.

Sports Team

Ik trok hierna weer naar de persruimte, stuurde de eerste foto’s door en ging toen naar het hoofdpodium, voor het gemak ‘one’ genaamd. Daar stond Wallows op het menu. Blijkbaar is de zanger een acteur. Maar zingen en gitaarspelen kan hij ook heel goed. Een leuke zomerse muziek in een stralende zon. Perfecte combinatie.

Wallows

Het uur daarna was iets minder leuk. Al is minder leuk bijzonder relatief. Ik ging naar Phosphorescent en naar Snail Mail. De ene band kon me niet overtuigen qua fotografisch werk, de andere band was een muzikale hype maar kon die hype niet waarmaken. Op beide optredens ben ik dus niet lang blijven plakken. Ik trok dan maar het bos in en liet me onderdompelen in de sfeer en de gezelligheid.

Guided by Voices was de volgende band op het programma. Deze band gaat al een lange tijd mee en hun fans duidelijk ook. De gemiddelde leeftijd aan de barriers schoot plots met 30 jaar omhoog maar hun energie was wel groter dan die jeugdige fans die er bij vorige optredens stonden.

Guided by voices

Best Kept Secret is gekend voor de indiemuziek. Maar er zijn ook andere stijlen die de revue passeren. En de programmatoren dachten waarschijnlijk: als we hiphop programmeren dan doen we dat direct goed. Death Grips was een bom. De muziek knalde het publiek na amper 2 seconden in een energieke knal. Het is niet direct mijn stijl maar ik snapte wel hoe aanstekelijk het was.

Death grips

Ik trok nog een keertje naar One. Mac Demarco is altijd gokken. Hoe gaat hij op het podium staan? Teveel gedronken, of iets anders gepakt? Wie zal het zeggen. Het is steeds een ervaring. Hij liep zijn statief omver, gooide met de micro, dronk van zijn blik met een sigaret in de hand, … Een rare kerel maar ik vond het eigenlijk jammer. Hij trok zelf het tempo uit zijn optreden. Nu ja, ik denk dat de meeste mensen dit optreden niet gaan herinneren door zijn muziek maar door zijn gedrag.

Mac Demarco

De volgende band was Cigarettes after sex. You love them or you hate them. Sommigen vinden die muziek saai en steeds hetzelfde, anderen vinden hun muziek meeslepend en begeesterend. Fotografisch geen mirakelband maar ik hou er wel van.

Cigarettes after sex

Normaal stond nu de headliner van de dag op mijn programma. Kraftwerk. Maar het management besliste om een zeer beperkt aantal fotografen toe te laten. En natuurlijk ging de voorkeur naar de Nederlandse media. Ik kon dus op mijn gemak kijken en genieten. Met mijn gebruikelijke portie nachos aan de rand van het water, met een 3d-brilletje dat van die afstand geen enkel effect had.

Ik mocht ze dan niet fotograferen, maar de tijd van Kraftwerk was wel mijn hoogtepunt van de dag. Genieten, gewoon genieten.

Ik bleef nog even rondhangen op het terrein, strekte mijn benen en plaatste een klein dansje. Ik heb genoten van een zalige dag in een prachtige setting met mooie muziek en warmte in mijn hele lijf.

Soit, genoeg gebabbeld, tijd voor de foto’s:

All pictures are ©️ JoostVH Photography

Comments are closed.