Ruben Block

@Leietheater Deinze

Het is vrijdagavond. De week van de Belgische muziek draait op volle toeren. Op vraag van Leietheater Deinze trek ik naar die parel van een theaterzaal. Niet om naar een toneelstuk te kijken maar om een concert in de foyer in beeld te brengen. Op het programma Glitterpaard en Ruben Block.

Maar Glitterpaard moest afhaken. Eén van de muzikanten was ziek waardoor ze niet konden optreden. Hun frontman, Philip Bosschaerts (gekend van onder andere Mintzkov) kwam dan maar alleen. Met zijn soloproject Dark Early Moning Night mocht hij de avond openen.

Hemelaal alleen trok hij het podium op. De vreemde geluiden die hij direct in de zaal losliet deden verschillende toeschouwers vreemd opkijken. Maar die vreemde blik en het schuchtere applaus dat volgde evolueerden langzaam aan in een publiek dat de muziek wist te smaken.

De veelvoud aan klanken die Philip op ons afvuurde vormden uiteindelijk keen harmonie en ik werd langzaam aan meegetrokken in het verhaal.

Huiskamerconcerten, dat is de bedoeling eigenlijk van dit project. Maar deze huiskamer was misschien net iets te groot. Ik wist het toch goed te smaken.

Ruben Block

Dan werd het hoog tijd om het hoofdprogramma los te laten. In een enkele spot begon Ruben Block aan zijn set. Met een rustige gitaar die snel plaats ging maken voor een stevige sneer. Het was duidelijk dat het publiek voor deze man was gekomen. De enkelingen die vooraan een stoel hadden gezet om te kijken bleven niet lang zitten.

De stoelen werden opzij gezet en het publiek wist dit geluid wel te appreciëren. Ruben Block was wel niet alleen afgezakt naar Deinze. Hij had ook enkele steengoede muzikanten meegenomen. Bij het voorstellen van de bandleden viel het op hoe bekend Mario Goossens weer is.

De nummers volgden elkaar snel op. En er zaten wel wat covers tussen. En dan roept er graag iemand eens ‘Regiiiiiiii’.

Het was toch vreemd om een concert bij te wonen in deze Foyer. Maar ik juich het toe. De setting is er wel mooi. Deze Foyer is echt een architecturale parel. Dus ik hoop hier nog vaak zulke concerten te zien. Maar blijkbaar was het toch veel werk om deze setting klaar te zetten. Geen vast podium zorgt voor veel werk. Maar toch…. Ik zie het graag terug. Net zoals Ruben Block. Het publiek was enthousiast. En zo ik ook.

© JoostVH Photography – Joost Van Hoey

Comments are closed.