Mezzanine… Een legendarisch album van Massive Attack.

Toen ze aankondigden dat ze dat album integraal kwamen spelen in Paleis 12 was mijn aandacht direct getrokken. Die plaat is een mijlpaal, een tijdloos element; epochaal en mocht deze vandaag uitkomen dan was hij nog steeds voor op zijn tijd.

Gisteren was het zover. De accreditatie was goedgekeurd, mijn zin in een rit naar Brussel heel groot.

Enkele uren voor het optreden kreeg ik te horen dat het optreden een half uur vroeger zou starten. Dus mocht ik me direct haasten. De rit naar Brussel ging vlot. De gebruikelijke file op de Brusselse ring was langer dan voorzien maar koud heb ik het niet gekregen. Rode lichten flikkerden op als een kerstboom, zachtjes ging het vooruit. En je opjagen in een file heeft toch geen zin, je kan beter kijken naar mooie details zoals een pinguïn of een snoek, of andere mooie elementen die de auto’s versieren.

Net op tijd was ik aan de merchandisestand waar alle fotografen verzamelden. Met 8 fotografen werden we naar de PA geleid. Net achter de mixtafel was een klein verhoogje gemaakt van waar we mochten fotograferen.

Er was verrassend weinig volk, het vervroegde uur was blijkbaar een spelbreker. De muziek die het publiek wat moest entertainen klonk vreselijk slecht. 20.30 uur…. normaal ging het beginnen maar nog geen beweging te zien. Uiteindelijk startte het optreden op het aanvankelijk voorziene uur, intussen was de zaal wel volgelopen.

Vijf nummers lang mocht ik foto’s nemen van aan de mixtafel. Dat is een heel eind van het podium en qua veranderlijke invalshoeken was er ook niet veel speling.

Vijf nummers fotograferen, vijf nummers genieten. En al waren ze niet hun sterkste set aan het spelen, Massive Attack is steeds goed. Zeker als Horace Andy en Liz Fraser mee op het podium komen. Niet hun sterkste set terwijl ze Mezzanine integraal gingen spelen? Jep, het was toch iets anders…. niet in de juiste volgorde en er zaten ook andere nummers in verweven. En dat botste met mijn idee dat ze hun meesterlijk album integraal gingen spelen. Ik was teleurgesteld in dat opzicht maar Massive Attack blijft Massive Attack…. En ik, ik blijf fan.

All pictures are ©️ JoostVH Photography

Comments are closed.